מאת עו"ד אלון סקר
רבים מאיתנו ו/או מקרובינו מגיעים בשלב מסוים למצב רפואי סיעודי היוצר תלות מוחלטת באחרים לניהול ענייננו הרפואיים והאישיים. העלייה העקבית בתוחלת החיים, בד בבד עם הרפואה המשתפרת המאפשרת חיים לצד מחלות קשות וכרוניות, מגדילות בכל שנה את היקף האזרחים הזקוקים לסיוע סיעודי.
על פי נתוני רשות האוכלוסין יש בישראל יותר מ-160,000 קשישים הזכאים לגמלת סיעוד מהמוסד לביטוח הלאומי. זאת לצד חולים סיעודיים רבים אשר אינם קשישים כמו נפגעי תאונות, אנשים הסובלים ממחלות קשותוכו'.
יפה שעה אחת קודם. כאשר אדם הופך לסיעודי הוא זקוק לאדם אחר או גוף כלשהו שיתמנו כאפוטרופוס עבורו. עד לאחרונה המינוי היה נעשה רק לאחר שהנכה הפך לסיעודי ולרובללא מעורבות אמיתית שלו ביכולת לקבל את ההחלטה.במקרים רבים בעקבות המצב הרפואיהמטופל לא היה יכול אפילו לדעת שממונה לו אפוטרופוס (מטופל מורדם ומונשם, דמנציה וכדומה).
החל משנת 2016 וביתר שאת בשנת 2018, נפל דבר בדיני הכשרות המשפטית בישראלכאשר הוכנסה האפשרות של כל אחד ואחת מאיתנו לערוך "ייפוי כוח מתמשך". קרי, מסמך אשר מאפשר לנו להגדיר את זהות האפוטרופוס שיתמנה עבורנו אם נגיע למצב סיעודי זמני או לצמיתות.
עריכת ייפוי כוח מתמשך מוגדרת בפרק ייעודי בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 ולהלן כמה תשובות לשאלות נפוצות בתחום זה.
מי בעל המקצוע שמלווה עריכת ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שיכולות להיות לו השלכות דרמטיות ומרחיקות לכת על הממנה, הממונה וצדדים שלישיים. על מנת לוודא שהכל נעשה כשורההמחוקק הגביל את האפשרות לערוך אותו באופן עצמאי אלא רק בסיוע עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת.
ייפוי כוח מתמשך יכול להיערך אך ורק על ידי עורכי דין שהוסמכו מטעם האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים ואין מדובר בעניין של מה בכך. רק כ-2% מעורכי הדין הפעילים בישראל הינם בוגרי הכשרה כאמור (כ-1,500 עורכי דין בכל הארץ מתוך כ-70,000 עורכי דין פעילים).
אז מי צריך להתעניין בייפוי כוח מתמשך?
כל אחד מאיתנו. האדם המבקש את עריכת ייפוי הכוח המתמשך יכול להיות אדם בריא לחלוטין נכה/חולה שסבור שעלול להגיע למצב סיעודי בקרוב. ההגבלה היחידה היא שעליו להיות "בעל כשירות" ובמילותיו של המחוקק – "מסוגל להבין את המשמעות של מתן ייפוי כוח מתמשך, מטרותיו ותוצאותיו".
האם ניתן למנות יותר ממיופה כוח אחד?
בעריכת ייפוי כוח מתמשך ניתן להגדיר יותר ממיופה כוח אחד וזהו עניין נפוץ בעיקר כאשר עורך הייפוי רוצה למנות במסגרתו כמה קרובי משפחה. הממנה יכול לקבוע את סמכויותיהם הספציפיות של המיופים. למשל, מיופה כוח אחד לענייני גוף ורכוש, ושניים נוספים לענייני גוף בלבד. ניתן למנות מיופה כוח מחליף אשר "נכנס לתפקידו" רק במידה שמיופה הכוח הראשון איננו יכול/מעוניין לסייע עוד.
מהן ההגבלות בסמכות מיופה הכוח?
החוק מסמן מספר מגבלות על הממונה. מיופה הכוח לא רשאי להמיר את דתו של האדם שמינה אותו, להורות על מסירת ילד לאימוץ, לבצע פעולות שהממנה היה רשאי לבצע כלפי אדם אחר מתוקף היותו האפוטרופוס שלו, לערוך צוואה, להצביע בבחירות ועוד.
ישנן פעולות מסוימות שמותרות במסגרת ייפוי כוח מתמשך אך כפופות לאישורבית המשפט ביום פקודה. למשל עסקאות משמעותיות במקרקעין, הסתלקות מעיזבון, תרומות/מתנות/הלוואות מסוימות, פעולות משפטיות בשווי של יותר מחצי מיליון שקלים ועוד.
איך מיופה הכוח פועל בהחלטות מהותיות?
תפקידו של מיופה הכוח דורש לעתים קבלת החלטות מהותיות ודרמטיות. במקרים אלה עליו לפעול בהתאם לרצון של הממנה תוך שהוא עורך רישום ותיעוד של החלטותיו לטובת פיקוח ומעקב.
במידה שקיימת הנחיה מוקדמת בייפוי הכוח לגבי ההחלטה המהותית, עליו לפעול לפיה כל אימת שהיא חוקית, פרקטית, לא תגרום לנזק חמור ועלותה הפיננסית לא חורגת מהאפשרויות הכלכליות של הממנה.
שימו לב שהחוק קובע שגםהנחיה מוקדמת איננה מחייבת במידה שהממנה לא מסכים לה לאחר שהבין את משמעותה (זולת אם הותיר פתח לפעול כנגד רצונו ברגע האמת).
ממונה שנדרש לקבל החלטה מהותית לגבי עניין שאין לגביו הנחיה מוקדמת צריך לפעול בזהירות יתרה. בשלב ראשון וככל שהדבר ניתן עליו לברר מהו רצונו של הממנה. אם הממנה לא מסוגל להביע את דעתו, מיופה הכוח יקבל את ההחלטה לפי האופי, ההתנהגות ותפיסת העולם של הממנה (כמיטב הבנתו). ככל שאי אפשר לקבל את תגובת הממנה ואי אפשר להעריך מהי ההחלטה הנכונה לפי אופיו והתנהגותו, מיופה הכוח יפעל לפי מיטב הבנתו ויקבל את ההחלטה הטובה ביותר לדעתו. כמובן שהוא רשאי, וייתכן שגם מחויב, לפנות להנחיות מבית המשפט.
האם יש פיקוח על מיופה הכוח?
שלא כמו אפוטרופוסים אשר נתונים תחת פיקוח, המחוקק סבר שאין מקום להטיל פיקוח חיצוני על מיופי כוח לפי ייפוי כוח מתמשך. זאת מן הטעם הפשוט שמדובר מטבע הדברים באנשים שהממנה סומך עליהם לאור קרבה משפחתית או אישית ארוכת שנים.
מצד שני, החוק איננו אדיש וישנן לא מעט הגבלות שחלות על מיופי הכוח ועל עריכת ייפוי כוח מתמשך. לדוגמה, החובה לערוך את המסמך על ידי עורך דין שהוסמך באופן מיוחד, החובה להפקיד את ייפוי הכוח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי, אפשרות למנות אנשים נוספים שמיופה הכוח חייב ליידעם לגבי כניסת מנוי לתוקף ופעולות ספציפיות ועוד.
האם ניתן לבטל ייפוי כוח מתמשך?
אדם שערך ייפוי כוח מתמשך רשאי בכל עת לבקש את ביטולו של המסמך.
האם כל אחד יכול להיות מיופה כוח?
החוק מעניק לממנה חופש פעולה כמעט מלא במינוי מיופה כוח במסגרת ייפוי כוח מתמשך והממונה חייב להסכים למינוי (ולחתום על הייפוי בעצמו במועד עריכתו).
החוק הגדיר כמה מגבלות כלליות על מיופי כוח פוטנציאליים. למשל, לא ניתן למנות מיופה כוח אדם שמונה לו אפוטרופוס או שאדם שכבר מונה כמיופה כוח לשלושה אנשים שאינם בני משפחתו. כך גם אין למנות כאחראי לענייני רכוש אדם שהוכרז כפושט רגל או שבנק ישראל הגדיר אותו כלקוח מוגבל חמור לפי חוק שיקים ללא כיסוי. מטפל רפואי בשכר של הממנה לא יכול להיות ממונה בייפוי כוח מתמשך וגם לא אדם שמספק מגורים לממנה אך הוא איננו קרוב משפחה.
מהו ייפוי כוח מתמשך לצרכים אישיים?
ייפוי כוח מתמשך לצרכים אישיים נוגע לרווחתו של הממנה במישורים כגון מקום מגורים, צרכים יומיומיים, עניינים נפשיים ובריאותיים, עניינים חברתיים, עניינים גופניים, חוגים וכדומה.
ישנם מקרים שבהם הממנה מגביל או מפריד את ייפוי הכוח המתמשך לעניינים רפואיים בלבד ולנושאים כמו אשפוז במוסד רפואי, פנייה לרופא, ניתוחים, תרופות, טיפולים רפואיים, בחירה בשיטות טיפול וכו'.
מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לצוואה?
ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקפו כאשר אדם הופך לסיעודי, בניגוד לצוואה הנכנסת לתוקפה לאחר פטירה. כאשר הממנה הולך לעולמו, ייפוי הכוח המתמשך חדל מלהתקיים. עיזבונו יחולק לפי צוואתו (ככל שנערכה כחוק) או בהתאם למנגנונים שנקבעו בחוק הירושה, התשכ"ה-1965 (בהעדר צוואה) .
לסיכום,
עריכת ייפוי כוח מתמשך איננה עניין של מה בכך ויש לקחת את הנושא במלוא הרצינות. כל אחד מאיתנו יכול להגיע למצב סיעודי וזה לא רק עניין גיל. גם תאונה או מחלה קשה עלולות להפוך אדם לשבר כלי. בדיוק כמו צוואה, ייפוי כוח מתמשך הוא לא רק עניין של בני גיל הזהב. המטרה היא שהממנה יוכל לקבוע בעודו צלולמי יטפל בענייניו הפרטיים "אם וכאשר".
הירידה לפרטים הקטנים הינה קריטית ואתם רוצים שברגע שייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקפו, הדברים שיבוצעו מכוחו יהיו ברורים, נהירים ובלתי משתמעים לשני פנים.
עו"ד אלון סקר, הוא בעל משרד עורכי דין המספק שירותים בתחום דיני המשפחה ומוסמך מטעם האפוטרופוס הכללי לעריכת ייפוי כוח מתמשך.