מאת: עו"ד אלון סקר
האינטרנט מחבר מיליארדי בני אדם ומשמש להפצת מידע באין ספור אתרי אינטרנט, מאמרים, סרטונים, פוסטים, רשתות חברתיות ועוד.
למרות החופש לפרסם בלחיצת כפתור, פרסומים דיגיטליים חוסים תחת הגנה של זכויות יוצרים. חשוב לדעת כי הפרת זכויות יוצרים ברשת היא עילה לתביעה, שיכולה להסתיים בפיצוי ללא הוכחת נזק של עד 100,000 שקלים לכל הפרה.
יודגש כיההגנה על זכויות היוצרים היאאוטומטית ולא חלה על היוצר חובה לפרסם את פרטיו בצמוד ליצירה (אם כי הצמדת הפרטים לתוכן ובפרט בהיבטים של תאריכי פרסום, עשויה לסייע בתביעות פיצויים בגין הפרות). במאמר מוסגר הוא מוסיף שאפילו יצירות בעילום שם נהנות מהגנת זכויות יוצרים לפי החוק הישראלי.
כלל האצבע כאן הוא פשוט– אסור להעתיק ללא רשות תוכן שעולה ברשת מלבד רשימה של תכנים שאינם מוגנים (כמו פרסומים רשמיים, פרוטוקולים של ישיבות ממשלה, פסקי דין ועוד). אין משמעות לשאלה האם המפרסם כתב את שמו, "חתם" על התוכן, הוסיף "דיסקליימר" שהתוכן שייך לו, צירף את הביטוי "כל הזכויות שמורות"וכו'. זכרו כי פרסום ללא אישור לא יכול לקבל הכשר גם בהוספת "קרדיט" ואפילו לא עם קיים "קישור" (link) למקור.
הסרת התוכן ופיצויים
ישנן שתי תרופות מרכזיות בתביעות להפרת זכויות יוצרים באינטרנט –הסרת התוכן ופיצויים. שתי התרופות אינן תלויות זו בזו. הסרת תוכן לא מבטלת את זכותו של היוצר לתבוע פיצויים בגין המעשה, ותשלום פיצויים לא מתיר את השארת התוכן המשוכפל.
שימו לב כיהסרת התוכן במהרה עשויה להמתיק את הגלולה מבחינת המפר ולהיות חלק מהשיקולים לקולאבפסיקת הפיצויים (ככל שיוכח שמדובר בהפרת זכויות יוצרים).
הפרת זכויות יוצרים באינטרנט – איך נקבעים הפיצויים?
במרבית המקרים קשה לקבוע תג מחיר ברור לנזק שנגרם מהפרת זכויות היוצרים, ועל כן התביעות מוגשות ללא הוכחת נזק. דהיינו, לאחר שהתובע מוכיח שזכויותיו הופרו, הוא לא צריך להוכיח את שיעור הנזק שנגרם לו (בניגוד, למשל, לתביעת נזקי גוף שהפיצויים בהן מבוססים על מסמכים רפואיים).
פיצויים בשל הפרת זכויות יוצרים באינטרנט נועדו לקיים שתי מטרות –הרתעת המפר ופיצוי היוצר. חוק זכויות יוצרים מונה רשימה, לא סגורה, של שיקולים שצריכים לעמוד לנגד עיניו של בית המשפט:
- היקף ההפרה– למשל, מידת החשיפה או משך הזמן שבוצעה ההפרה.
- מידת החומרה של ההפרה– הפרה חמורה יכולה להיות, למשל, הפרה ביודעין מתוך ניסיון מובהק לעשות רווח מיצירתו של אחר.
- הערכת בית המשפט לגבי הנזק שנגרם לתובע באופן ממשי.
- הרווח שהפיק הנתבע בעקבות ההפרה (לפי הערכת בית המשפט).
- האופן שבו התנהל הנתבע (למשל, האם הנתבע היה מודע לכך שהיצירה מוגנת תחת זכויות יוצרים באינטרנט).
- טיב היחסים בין הצדדים (לדוגמה, במקרים רבים של הפרת זכויות יוצרים באינטרנט הפרסום המפר נעשה בפלטפורמה של צד ג' כמו פוסט ברשת חברתית או מאמר-אורח בפורטל מקצועי. יש לבדוק עד כמה ניתן להטיל אחריות לא רק על המפרסם הישיר אלא גם על הגוף שאפשר את הפלטפורמה).
- תום הלב של הנתבע– האם הנתבע הפר את זכויות היוצרים תוך שהוא פועל בתום לב, האם הפרסום הוסר ברגע הראשון שהגיעה לנתבע פנייה בעניין וכדומה.
- מאפייני הפעילות של הנתבע.
התמודדות עם הפרת זכויות יוצרים מצד היוצר
אדם או גוף שמגלה כי זכויותיו הופרו ברשת רשאי לפעול הן להסרת הפרסום והן להגשת תביעה לפיצוי. ואני אוסיף ואומר, כי מומלץ להיוועץ עם עורכי דין העוסקים בתחום ורצוי להתמקד בעורכי דין הבקיאים בדיני נזיקין בכלל ובדיני זכויות יוצרים וקניין רוחני בפרט.
יש לתעד את ההפרה בעזרת צילומי מסך ברורים כאשר טיפ חשוב מאד הוא תיעוד התאריך המדויק (עד לרמה של שעה). את התיעוד יש לעשות בטרם נעשית פנייה למפרסם המפר בכדי שיהיה ניתן להוכיח בבית המשפט את קיומה של ההפרה.
טיפ חשוב נוסףהוא גיבוש מדויק של הוכחת "היצירה" על ידי היוצר בכדי להימנע ממצב שבו המפר יטען כי הוא היה הראשון שהעלה את התוכן.
חשוב להדגיש כי במקרים רבים ייתכן והמפרסם שהפר את זכויות היוצרים לא לקח את התוכן מהיוצר המקורי אלא מפרסום אחר שנעשה על ידי צד שלישי. לדוגמה, צלם מפרסם תמונת נוף, מורה דרך מעתיק את התמונה לאתר האינטרנט שלו, ואתר אינטרנט של צימר לוקח את התמונה מהאתר של מורה הדרך.
לאחר שהיצירה תועדה בהפרתהיש לפנות למפרסם ולבקש את הסרת הפרסום באופן מיידי. גם כאן חשוב לדעת היטב כיצד להתנסח.
לדוגמה, אם היוצר לא יבקש הסרה אלא רק הוספת הקרדיט, ולאחר מכן יגיש תביעה לפיצוי בגין הפרת זכויות יוצרים, ייתכן ומעשיו ייתפסו כ"אישור בדיעבד".
התמודדות עם הפרת זכויות יוצרים מצד המפר (לכאורה)
קיבלתם פנייה/תביעה בנוגע להפרת זכויות יוצרים?פנו בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי מצד עורכי דין המתמחים בנושא. במידה שאכן יתברר שהפרסום שביצעתם נעשה אגב הפרת זכויות יוצרים באינטרנט, אתם חשופים לתביעת פיצויים, ועל כן ההתנהלות שלכם יכולה להיות משמעותית בכל הנוגע לסכומים שתדרשו לשלם.
תום הלב של המפרסם המפר, כמו גם התנהלותו מול היוצר, משפיעים דרמטית על היקף הפיצויים. אם הפרסום יוסר במהירות וללא הערמת קשיים מיותרים על היוצר, הדבר עשוי לשמש כטענה להפחתת היקף הפיצויים.
כמובן שהדרך הטובה ביותר להתנהל היא על ידי הקדמת תרופה למכה. דעו כי העתקת חומרים באינטרנט היא הפרת זכויות יוצרים והקפידו על הכלל הידוע לפיו "אם יש ספק אז אין ספק".
טיפ!רוצים לפרסם תמונות או תכנים שנעשו על ידי אחרים? פנו ליוצר ובקשו את אישורו. יוצרים רבים יהיו מוכנים בשמחה לאשר את השימוש בתמורה לקרדיט, קישור ווירטואלי, תשלום וכו'.
דוגמאות לתביעות פיצויים בגין הפרת זכויות יוצרים באינטרנט
10,000 שקלים בגין פרסום צילום ללא אישור– אתר אינטרנט העוסק בתקשורת, פרסם תמונה של ידוען שנלקחה מאתר אחר, מבלי לבקש את אישורו של הצלם ומבלי לציין קרדיט לצד התמונה. בית המשפט פסק לטובת הצלם פיצויים בסך 10,000 שקלים (כאשר עלות התמונה בשוק, כפי שהוכח בבית המשפט, עמדה על כ-450 שקלים בלבד).
200,000 שקלים בגין העתקת כ-170 מאמרים משפטיים –עורכת דין המתמחה בדיני עבודה הקימה אתר אינטרנט והזינה בו תכנים רבים. סוכנות לביטוח פנסיוני העתיקה יותר מ-170 טקסטים ובית המשפט פסק לטובת עורכת הדין פיצויים בסך 200,000 שקלים (בתוספת כ-20,000 שקלים הוצאות משפט).
עו"ד אלון סקר, הוא בעל משרד עורכי דין המספק שירותים, בין השאר, בקניין רוחני וזכויות יוצרים